Skip to main content

En närmare titt på nyheten om att Elf Bar 600 har för hög nikotinhalt

Nyheterna hävdar att Elf Bars visade sig ha högre nikotinnivåer än lagliga.

how-much-nicotine-in-elf-bar-600-engangsvape

Den senaste tiden har det varit mycket surr kring Elf Bar 600 engångs vape-kit och Storbritanniens lagkrav för E-juice. Rapporter från olika medier tyder på att dessa produkter visade sig innehålla högre nikotinnivåer än vad som är tillåtet enligt lag, vilket ger upphov till säkerhetsproblem.

Även om det är sant att vissa enheter kanske inte har uppfyllt alla relevanta bestämmelser, är det viktigt att ta en närmare titt på vad som händer med Elf Bar 600 engångs vape-kit och förstå varför denna kontrovers existerar i första hand. Och varför det är viktigt att förstå skillnaden mellan nikotinnivåer, styrka och E-Liquid-volym.

Storbritanniens juridiska krav för E-Liquid

I Storbritannien finns lagkraven för E-juice i EU:s tobaksproduktdirektiv (TPD). Enligt dessa standarder får E-vätskor inte överstiga 20 mg/ml (2 %) nikotin. Dessutom är tankstorleken för vape-kit inklusive engångsartiklar som innehåller nikotin begränsad till 2 ml.

Trots dessa regler har det förekommit rapporter om att vissa engångsvapes inte uppfyller alla lagkrav. Det är detta som har orsakat kontroversen kring Elf Bar 600 engångsvapapes i synnerhet. Medierna har tagit upp säkerhetsproblem om dessa enheter efter en utredning som anordnats av Daily Mail.

Därför är det viktigt att förstå vad som orsakade att farhågor väcktes. Först då kan vi bättre bedöma situationen och fatta välgrundade beslut om dessa produkter.

Förstå detaljerna i engångsvape-kontroversen

Oron för Elf Bar 600 engångsvape har orsakats av rapporter från Daily Mail om att dessa produkter innehåller högre nikotinnivåer än vad som är lagligt tillåtet i Storbritannien. Detta har lett till frågor om säkerheten för dessa enheter och om de faktiskt överensstämmer med Storbritanniens bestämmelser.

Olika medier har rapporterat om denna fråga och citerat potentiella hälsorisker förknippade med att använda engångsvapes som innehåller för mycket nikotin. Av rapporterna har det visat sig att det var ett tydligt brott mot att ta med mer E-juice än vad som är tillåtet enligt lag, men betyder det att de överskred nikotinnivån? Vid den tidpunkten har det ansetts vara begränsat till att flera produkter har varit felaktigt utrustade med en icke-brittisk 3 ml-tank.

Nyligen har Elf Bar kommit fram angående dessa påståenden och i ett offentligt meddelande som gjorts efter samtal med UKVIA. Det noterades att även om deras E-juice-kapacitet hade överskridit den maximala tillåtna mängden, fanns det inga tecken på ökat nikotin.

Elf Bars uttalande nämnde; ”Efter dessa anklagelser inledde vi omedelbart en fullständig undersökning av Elf Bar 600 på den brittiska marknaden och har funnit att vissa produkter överskred den tillåtna E-juice-fyllningsnivån. Även om detta problem innebär att produkterna inte är helt kompatibla med brittiska regler, hittade vi inga problem med nikotinstyrkan eller något som kan innebära att produkternas säkerhet äventyras på något sätt.

Elf Bar har för närvarande samtal med relevanta instanser för att dra deras produkter från hyllorna och kommer att fortsätta att utreda ärendet.

Skillnaden mellan nikotingräns, styrka och volym

Det är viktigt att notera skillnaden mellan nikotingräns, styrka och E-juice-volym, eftersom detta har varit en förvirring i frågan kring Elf Bar 600 engångsvapes.

Den lagliga brittiska kvoten för E-juice är satt till 20mg/ml (2%) nikotin, vilket innebär att E-vätska inte får innehålla mer än denna mängd nikotin per ml. För att dechiffrera hur mycket nikotin som finns i din E-juice eller engångsvape kan du göra en enkel matematik för att ta reda på det.

Elf Bars noteras att innehålla 20mg/ml nikotin, detta betyder att det per ml finns 20mg nikotin. I en 2 ml enhet betyder det att det finns totalt 40 mg nikotin. Nu i den större 3 ml-tanken som visade sig vara i vissa Elf Bar-enheter, skulle detta betyda att varje enhet innehöll 60 mg nikotin.

Även om detta betyder att det finns en ökning av den totala nikotinmängden på grund av den högre volymen E-juice, förblir styrkan oförändrad – det finns fortfarande 20 mg per ml eller 2 % nikotinnivå. Du får i princip en engångsvape som kan hålla längre – om batteriet räcker för den mängd E-vätska som finns. Vilket, i Storbritannien, är olagligt på grund av locket i tankstorlekar som är satt till 2ml. Vissa andra länder har högre tankkapacitet enligt lag, vilket är anledningen till att vissa enheter kan vara lagliga utanför Storbritannien och EU.

Även om det rapporterades att Elf Bars hade en ökad tankkapacitet (som citeras som att enheterna innehåller 3-3,2 ml E-Liquid), indikerade Elf Bar att det inte fanns någon ökning i faktisk nikotinstyrka.

Sista tankar om PG

Sammanfattningsvis har rapporterna om Elf Bar 600 engångsvapes som innehåller mer än den lagliga brittiska tillåten för E-juice orsakat uppståndelse i media.

Det är viktigt att förstå att även om vissa e-cigaretter för engångsbruk kanske inte överensstämmer med brittiska regler, eftersom de anser att de är osäkra, är forskning viktig för att säkerställa att du kan fatta ett välgrundat beslut. Det finns skillnader mellan nikotingräns och E-juice-volym även om de kan låta likadant. Storbritannien och många delar av världen upplever för närvarande ett tillflöde av illegala engångsprodukter som ofta har högre nikotinstyrka och E-vätske-kapacitet för bloss.

En annan stridspunkt med engångsapparater är slöseriet i samband med dessa engångsapparater. Om du använder engångsvapes, se till att du läser hur du kasserar dina engångsartiklar på rätt sätt för att göra din del.

Tack för att du läste! Var säker och vejpa ansvarsfullt!

Leave a Reply